Waanzinnig warme winter

Waanzinnig warme winter

Schaatsen blijven in het vet, opslagen zijn nog tot de nok toe gevuld met strooizout en de pollen stuiven in het rond. De winter in Nederland voelt als lente. En daar zijn de oer-Hollandse wintermerken niet blij mee.

Precies een jaar geleden kon menig sneeuwpopbouwer in ons land genieten van een 15 centimeter dikke sneeuwlaag. Snowboots, handschoenen en sjaals vlogen als warme broodjes over de toonbank. Een kleine drie weken voor de sneeuwpret, met nog een Elfstedentocht in het vooruitzicht, rinkelden de kassalades van schaatsverkopers dat jaar flink.  Hoe anders de winter nu is, wordt al duidelijk bij een vluchtige blik op het park. Sneeuwklokjes staan in bloei en vogels kwetteren alsof het bijna mei is. De gemiddelde maandtemperatuur van februari vorig jaar kwam volgens cijfers van Weeronline.nl niet boven de 1,2 graden. Vandaag lopen de temperaturen op tot 9 graden. De teller van het aantal nachten dat het vroor deze hele winter, staat op slechts negen. Bij een gemiddelde winter zijn dit er dertig. En een matige of strenge vorst hebben we nog helemaal niet meegemaakt.

Waar sommigen van ons fluitend op de fiets zitten en deze zachte winter dankbaar omarmen, zorgt de winter bij anderen voor financiële tegenslag. „De grote orders blijven achterwege”, zegt Roelof Emck, brandmanager Nijdam schaatsen bij groothandel Wintersport Leerdam BV. „Waar normaal in januari, februari alle winkeliers op onze schaatsen afstormen, bestelt nu hooguit incidenteel een schaatsbaan of sportwinkel een partijtje om hun voorraad aan te vullen.” Stunten met schaatsen ziet Emck echter nog niet zitten. „De voorraad die nu blijft liggen, verkopen we gewoon volgend jaar. Het enige gevolg is dat er dan dus geen nieuwere modellen te koop zijn. Als je veel in een jaar verkoopt, ga je sommige modellen actiever doorontwikkelen. Die extra ontwikkeling staat nu stil.”


Foto: Links 10 februari 2014, rechts 10 februari 2013.

Schaatsenfabrikant Viking zit in hetzelfde schuitje. „Het is een soort Russisch roulette”, zegt een woordvoerder. „We hebben echte winters nodig, dan verkopen we. Dat blijft elk jaar weer spannend. Maar we bestaan al zestig jaar en voor 2010 hebben we negen jaar lang nauwelijks vorst gehad. Dat hebben we overleefd. Dus dit mindere jaartje gaat ook lukken.”

Gretig aan de boerenkool met rookworst en erwtensoep zitten we deze winter ook minder dan wanneer de temperaturen onder het vriespunt dalen. „Wat Unox betreft: laat de vorst maar komen”, lacht een woordvoerder. „Tijdens periodes van strenge vorst zien we dat Nederlanders extra behoefte hebben aan stevige wintermaaltijden. Vorige winter verkochten we de meeste erwtensoep bij een temperatuur van drie graden onder nul.” En ook een carrière in strooizout brengt deze winter weinig geld in het laatje. Waar december 2010 een tekort aan zout dreigde, liggen momenteel de opslagen nog vrijwel vol. „De winterperiode valt tegen, hè”, zucht de eigenaar van Kuijper Zouthandel. „Maar het is niet anders. Dit soort winters moet ik incalculeren, anders was ik al failliet geweest. Blij ben ik niet, maar het hoort bij het werk.” Ook de grote zoutleverancier die aan Rijkswaterstaat levert, AkzoNobel, spreekt van een ’kleine tegenvaller’. „Maar we zijn hier gelukkig niet afhankelijk van. Strooizout is maar een klein deel van onze business.”

Bron: Spits, 11 februari 2014

Zurückgehen