“Winkeliers worden nerveus”, lacht Jon de Haas, directeur van schaatsenfabriek Viking. “Met name bestellingen uit het noordoosten van het land stromen binnen.” Met een winters scenario op komst, gaan de harten van schaatsliefhebbers harder kloppen. Volgens schaatsleveranciers Viking en Nijdam is de grote vraag naar schaatsen gisteren begonnen.

“Woensdag was er al een kleine opleving in het aantal bestellingen van schaatsen te zien”, zegt Niels Emck van groothandel Winter Sport Leerdam. “Maar gisteren was het wel echt een heel stuk drukker." Ook de bezoekersaantallen van de website Nijdam.com zijn volgens Emck de afgelopen twee dagen verdubbeld. “Er wordt droger koud weer voorspeld, dan schieten de bestellingen omhoog.”

Die drukte zegt ook verkoper Hans Pieterse te merken. Gisteren had hij tegen het einde van de ochtend in de Amsterdamse wintersportwinkel Waterman Sport naar eigen zeggen tien paar schaatsen verkocht. “Het is hartstikke druk hier. Ik ben de hele dag al volop bezig met mensen die schaatsen willen. De drukte is begonnen.”

Of er lang geschaatst kan worden is de grote vraag, maar dàt er volgende week wordt geschaatst, staat volgens meteoroloog van Weeronline.nl Matthijs van der Linden vast. “Ondergelopen weilanden en ondiepe slootjes, daar gaat het zeker op gebeuren”, zegt Van der Linden. “Maar of grote vaarten en meren ook dichtvriezen is nog niet zo zeker. Daar moet het langere tijd streng voor vriezen. En de kans op langdurige strenge vorst neemt af.”

Dit weekend wordt het volgens Van der Linden kouder en de eerste marathon op natuurijs zal een paar dagen na het weekend volgens hem dan ook gereden worden. “Daarna is de kans groot dat de temperatuur overdag weer net boven nul komt”, zegt hij. “Dan mis je de strenge afkoeling die nodig is om dieper water te laten bevriezen.”

Toch gloort er voor de schaatsliefhebbers nog een sprankje hoop. Er is een verschil tussen twee weermodellen. Het Europese voorspelt voor de dagen na woensdag een middagtemperatuur van rond of zelfs net onder het vriespunt. Terwijl het Amerikaanse model zachte lucht voorspelt, waardoor de temperatuur overdag tot een paar graden boven nul stijgt. “Het gaat om een paar graden verschil, net boven of net onder het vriespunt”, zegt Van der Linden. “Een klein verschil met grote gevolgen voor het ijs.”



Twee jeugdige schaatsers draaiden vorig jaar een rondje op de ijsbaan van Hardinxveld - Giessendam. Ook daar wacht men ongetwijfeld in spanning op nieuw natuurijs. Foto: Robin Utrecht | ANP

Bron: http://www.metronieuws.nl/nieuws/run-op-schaatsen-door-de-voorspelde-winterse-ijspret/SrZmaj!mFSpO6AXExrx6/