Nijdam steunt aanpak tegen opwarming van de aarde

Nijdam steunt aanpak tegen opwarming van de aarde

LEERDAM - Het oer-Hollandse schaatsmerk Nijdam probeert een steentje bij te dragen voor wat betreft de klimaatverandering op aarde. Deze week zijn er 558  zonnepanelen in gebruik genomen op het dak van de groothandel in Leerdam, waardoor er per saldo meer wordt opgewekt dan verbruikt.

Tussen 1997 en 2008 duurde het maar liefst 11 jaar voordat er weer een vorstperiode kwam. Nu zijn er twee zachte winters op rij, er worden  warmterecords verbroken en iedereen is in rep en roer: Klimaatverandering.
Natuurlijk is dit voor bedrijven die grotendeels afhankelijk zijn van het koude weer geen goed vooruitzicht. Toch maakt het Nederlandse schaatsmerk Nijdam zich geen zorgen. “Die winter komt er, alleen ook wij weten  niet wanneer”, aldus Emck, directeur van Schreuders Sport Int.B.V., het bedrijf achter Nijdam. “Het heeft de afgelopen dagen gevroren en er is reeds marathon op natuurijs gereden, maar de echte schaatskoorts breekt pas uit als er op meren en plassen geschaatst kan worden.” 
Omdat dat vooralsnog uit lijkt te blijven, is de noodzaak om duizenden nieuwe schaatsen te laten produceren minder noodzakelijk. “Natuurlijk kan er in februari alsnog een Elfstedentocht gereden worden, dan praten we weer heel anders“, aldus Emck. Nijdam wil echter wel een signaal af geven door zonnepanelen op haar dak te plaatsen. Hiermee kan jaarlijks ruim 141.000 kWh aan stroom worden opgewekt, waarmee het gehele energieverbruik van het bedrijf groen is geworden. “Op deze manier dragen we een klein beetje bij aan een schonere wereld, iets waar wij als schaatsmerk natuurlijk bij gebaat zijn, maar ook onze (achter)kleinkinderen.”  Ter indicatie: het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huishouden is 3.100 kWh per jaar (dus wij sparen ruim 45 huishoudens uit).

Go back