Nieuwsbericht Metro: Retro-rolschaatsen zijn niet aan te slepen

Nieuwsbericht Metro: Retro-rolschaatsen zijn niet aan te slepen

De 'ouderwetse jaren zeventig' rolschaatsen zijn hard bezig aan een comeback in ons land.

Waar er vorig jaar nog nauwelijks vraag was naar de klassieke vierwieltjes voor volwassenen, hebben winkeliers er dit jaar al duizenden afgenomen bij groothandel Schreudersport, de grootste leverancier van het schaats-  skeeler en rolschaatsmerk Nijdam. "We hebben altijd een goede voorraad, maar we hebben nu al een nieuwe bestelling moeten doen om aan de vraag te kunnen voldoen", zegt Roelof Emck, brandmanager Nijdam bij Schreudersport. "Met een hype weet je het nooit." Volgens Emck zijn vooral de retro modellen erg populair. "Rolschaatsen in felle kleurtjes, echt het Flower Power idee. We laten nu nieuwe modellen produceren in onze fabrieken."


Foto: De Nijdam® Retro rolschaats: Dé hype van 2014?!

Emck denkt dat de rolschaatstrend uit Amerika is overgewaaid. "Vorig jaar waren de rolschaatsen al heel populair in Central Park in New York. Dit soort trends komt vaker uit de Verenigde Staten een paar jaar later naar ons land." Ook skatewinkels zeggen de vraag naar de retro rolschaats te zien stijgen. "Volwassenen die in hun jeugd hebben gerolschaatst, willen dat nu weer doen", zegt een medewerker van Skate Pro. "We verkopen goed." Bij Skate Shop Rollerwave beamen ze dat. "De rolschaats komt duidelijk terug. Sommige inlineskaters gaan zelfs terug naar de rolschaats."

Volgens de skatewinkel zou dat niet alleen met de rolschaatstrend in Central Park in New York te maken hebben, maar waarschijnlijk ook met de opkomende populariteit van de sport Roller Derby. Bij deze contactsport strijden twee teams op rolschaatsen op een ovale track om elkaar in te halen. De teamleden mogen elkaar hinderen door elkaar vast te grijpen. "Roller Derby wordt vooral door vrouwen beoefend. Denk dan aan getatoeëerde stoere dames op rolschaatsen", zegt een medewerker van Skate Shop Rollerwave. "De rolschaats heeft hierdoor een veel stoerder imago gekregen."

Ondanks de in opkomst komende rolschaatsen, blijven de inlineskates nog altijd veruit het populairst in ons land. Dankzij het lenteachtige weer verkocht Skate Shop Rollerwave de afgelopen weken naar eigen zeggen al 300 procent meer skeelers dan vorig jaar rond deze tijd. "We hebben dit jaar niet kunnen schaatsen, maar iedereen heeft wel de winterspelen kunnen zien", zegt een medewerker. "Dat doet de verkoop goed. En daarnaast is het gewoon prachtig weer waardoor iedereen weer naar buiten wil."


(bron: Metro dinsdag 11 maart 2014)

Go back