Schaatsen zonder ijs - Schreuders Sport test synthetische schaatsbaan

LEERDAM - Strenge winters lijken steeds zeldzamer te worden. Balen voor schaatsliefhebbers én voor schaatsenverkopers. Hoewel? Bij Schreuders Sport International in Leerdam zitten ze niet bij de pakken neer, maar testen ze een synthetische schaatsbaan. De voordelen zijn legio.

Duizenden paren schaatsen liggen in de opslagruimte van Schreuders op het industrieterrein te wachten op ijs. “De laatste echt goede winter was in 1997, toen is de Elfstedentocht voor het laatst gereden”, weet Niels Emck van Schreuders nog goed. “Daarna zijn er geen noemenswaardige periodes met natuurijs geweest .”

Natuurlijk hoopt Niels dat daar ooit verandering in komt. “Als het nu een keer goed gaat vriezen, kopen heel veel mensen nieuwe schaatsen. De oude passen niet meer of liggen ergens weggestopt op zolder.” Daarnaast merkt de Leerdamse groothandel goed dat de kunstijsbanen (gevroren of synthetisch) in opmars zijn. “Als er ergens zo’n tijdelijke baan wordt neergelegd, stijgt de vraag van de plaatselijke detailhandel naar schaatsen.”

Maar de huidige kunstijsbanen hebben ook nadelen: er is veel energie voor nodig om het water te bevriezen, de generator die daarvoor wordt gebruikt maakt ook nog eens herrie en het is een behoorlijke klus om de baan aan te leggen en weer af te breken. Vandaar dat Niels hoge verwachtingen heeft van de synthetische ijsbaan. “Die bestaat uit kunststof platen die als een soort puzzelstukken in elkaar worden gelegd. Voor gebruik wordt er een dun filmpje gel overheen gespoten dat de baan gladder maakt. Het eindresultaat komt dicht in de buurt van natuurijs; het verschil is nog zo’n tien procent.”

Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Om overtuigd te raken moet je eigenlijk een paar rondjes in de benen hebben op deze bijzondere baan. En dat kan, want in één van de loodsen van Schreuders ligt een synthetische baan van zo’n 200 vierkante meter. Tot nu toe een goed bewaard geheim, want het is niet de bedoeling dat heel Leerdam bij Schreuders komt schaatsen. De baan is bedoeld als testopstelling.

“We willen weten of we onze schaatsen moeten aanpassen aan het synthetische materiaal van de baan. Het blijkt bijvoorbeeld dat de schaatsen iets harder slijten dan op normaal ijs, dus we zouden de ijzers wellicht van harder materiaal kunnen maken. Daarnaast bekijken we of de ijzers niet te heet worden. Want de natuurlijke koeling van ijs ontbreekt hier natuurlijk. We willen ook weten of we de schaatsen anders moeten slijpen voor een optimaal resultaat.”

De synthetische baan staat in Nederland dus nog in de kinderschoenen, maar de verwachtingen zijn hoog gespannen. “Naar de ijsbaan van ‘Leerdam heeft Lef’ op het Eiland kwamen deze winter 18.000 bezoekers. Een enorm aantal, maar je ziet wel dat de populariteit na een paar weken terugloopt. Daarom is die synthetische baan ook ideaal: je kunt hem makkelijk voor een paar dagen neerleggen en daarna weer opbergen. De platen nemen niet veel ruimte in beslag. Als bijvoorbeeld de gemeente één keer zo’n baan koopt, hebben ze het geïnvesteerde bedrag er reeds na drie keer gebruik uit.”

Ook voor de verkoop van schaatsen is de toename van een mobiele schaatsbaan een gunstige ontwikkeling. Een simpel rekensommetje leert dat het alleen aantrekkelijk is om schaatsen te huren als je ze maar heel weinig gebruikt. “Ga je drie/vier keer naar zo’n schaatsbaan, dan is het voordeliger schaatsen te kopen in plaats van te huren. Voor kinderen zijn er verstelbare schaatsen, zodat zij ook niet elk jaar nieuwe nodig hebben.”

Nog heel even dus en we hebben koning Winter helemaal niet meer nodig om de ijzers onder te kunnen binden. Er is eigenlijk maar één nadeel: je krijgt het er niet koud van, dus er is geen excuus meer voor een flinke neut of een lekkere warme rookworst.

- Bron: Het Kontakt/www.hetkontakt.nl, september 2007 -

Go back